2016 Current Affairs - Questions And Answers



2016 Current Affairs

1. Who was conferred with 2016 UNESCO Confucius Prize for Literacy?
A) Dr Dinanath Pathi
B) Dr Gopal Chandra Panda
C) Lynn Stalmaster
D) Jan Shikshan Sansthan E) Kiran M Shaw

2. Religare Enterprises appoints who as its CEO?
A) Mir Quasem Ali
B) Mukund Choudhari
C) Sunil Godhwani
D) Ravi Wankhedkar
E) None

3. Which film wins Best Film Award at first BRICS Film Festival?
A) Manjhi
B) Bahubali
C) Thithi
D) Bajrangi bhaijaan
E) None

4. Which is the longest Dam in India?
A) Hirakud Dam
B) Pong Dam
C) Mandi Project
D) Bhakra Nangal Dam
E) Nagarjun Sagar Dam

5. US-based automated teller machine (ATM) manufacturer NCR Corporation is planning to add .............. ATMs in India during the current fiscal.
A) 10,000
B) 12,000
C) 15,000
D) 13,000
E) 18,000

6. Which Bank deploys ‘software robots’ to perform banking operations?
A) SBI
B) ICICI
C) BOB
D) UCI
E) Axis

7. Trupay has roped in which Bank to sponsor the UPI?
A) YES Bank
B) ICICI
C) UCI
D) Axis
E) BOB

8. YES Bank to raise Rs. ................ cr. via long term bonds
A) 3,000
B) 2,500
C) 2,800
D) 2,300
E) None

9. The book “Six Machine” is the autobiography of which cricketer?
A) Chris Gayle
B) Sachin Tendulkar
C) Sehwag
D) Ricky Panting
E) Yuvraj Singh

10. World’s oldest cricketer Lindsay Tuckett passed away recently he belongs to which of the following country?
A) Australia
B) England
C) India
D) South Africa
E) New Zealand

11. Which company has acquired California based Movidius, a computer vision firm which give 3D vision to devices?
A) DJI
B) Google
C) Lenovo
D) Intel
E) None

12. SASTRA Deemed University joined with which tech company to train over 2,000 teachers from Tamil Nadu on Digital teaching methods?
A) Oracle
B) TCS
C) Reliance jio
D) Wipro
E) Infosys

13. Which company along with Microsoft and Salesforce has officially adopted the EU-US Privacy Shield framework?
A) Walmart
B) Infosys
C) Wipro
D) Google
E) TCS

14. ............ Arm to manufacture panels for Boeing’s P-8 warplane.
A) Reliance
B) Wipro
C) Tata
D) Birla
E) None

15. Driverless Bus Services has been started in which of the following country?
A) Norway
B) Kenya
C) New Zealand
D) France
E) Philippines

16. World Health Organisation (WHO) has officially declared................... as a malariafree?
A) Sri Lanka
B) Canada
C) China
D) Denmark
E) Egypt

17. Which of the following language has been becomes a part of United Nations charter?
A) Sanskrit
B) Hindi
C) Tamil
D) Kannada
E) Urdu

18. Which high court of India has recently launch e-stamping facility?
A) Haryana
B) Uttar Pradesh
C) Rajasthan
D) Andhra Pradesh
E) Gujarat

19. Which state government has launched 'Biju Kanya Ratna Yojana' for the development of girls?
A) Tamilnadu
B) West Bengal
C) Andhra Pradesh
D) Odisha
E) Uttar Pradesh

20. Which campaign has been launched by Union Government to promote the use of natural gas in India?
A) GasoneIndia campaign
B) Gas4India campaign
C) GasinIndia campaign
D) GasallIndia campaign
E) Gasforall campaign

21. Which state will become the first Indian state to link exam forms with Aadhaar card? 
A) Kerala
B) Bihar
C) Odisha
D) Karnataka
E) New Delhi

22. A special package of Rs.200 crore has been announced by Prime Minister Narendra Modi to engage youth in constructive sporting activities of which state? 
A) Andhra Pradesh
B) Himachal Pradesh
C) Kerala
D) Jammu and Kashmir E) New Delhi

23. Who is the next Ambassador of India to Algeria?
A) Ms Sujatha Goswamy
B) R S Raman
C) Anil Yadav
D) Satbir Singh
E) Mukeshrana

24. Who is the Brand Ambassador of Samajwadi Pension Yojana?
A) Kajol
B) Aishwarya Rai
C) Katrina Kaif
D) Kareena Kapoor
E) Vidya Balan

25. Name the first WiFI hotspot village of Haryana?
A) Jhind
B) Fathepur
C) Kondlhi
D) Gumthala Garhu
E) None of these

26. Solung festival held in which of the following state?
A) Odisa
B) Tamilnadu
C) Arunachal Pradesh
D) Sikkim
E) Haryana

27. Name the Water jet Fast Attack Craft has been designed Garden reach Shipbuilders and Engineers Limited to Indian Navy?
A) TIYAHU
B) TIHAGU
C) THYAGU
D) TIHAYU
E) THOUNDER

28. The Indian Space Research Organisation’s GSLV-F05 rocket successfully place .............. advanced weather satellite into orbit lifts off from Sriharikota.
A) INSAT-3WR
B) INSAT-3MR
C) INSAT-3SR
D) INSAT-3DR
E) INSAT- 4DR

29. Union ministers Shri Nitin Gadkari and Ravi Shankar Prasad jointly launched a new service - integration of ................. with Driving Licenses (DL) & Vehicle Registration Certificates (RC) in New Delhi
A) DigiLocker
B) E-Locker
C) D-Locker
D) Digiverifier
E) Digisafe

30. The classical dance of Andhra Pradesh is...
A) Kathakali
B) Kuchipudi
C) Odissi
D) Manipuri
E) Bharatanatyam

31. The first edition of ‘IoT (Internet of Things) India Congress, 2016’ began in which of the following places?
A) Bengaluru
B) Hyderabad
C) Mumbai
D) New Delhi
E) Chennai

32. On which date the National Hindi Diwas is celebrated in India?
A) September 15
B) September 14
C) September 16
D) September 13
E) September 10

33. Who amongst the following won the Italian Grand Prix 2016? 
A) Sebastian Vettel
B) Lewis Hamilton
C) Kimi Raikkonen
D) Nico Rosberg
E) Jenson Button

34. Which US tennis star won her 308th Grand Slam match win taking her into the quarterfinals of the US Open?
A) Steffi Graf
B) Maria Sharapova
C) Serena williams
D) Venus Williams
E) None of these

35. Name of the India’s first woman to get MCC membership?
A) Anjum Chopra
B) Mithali Raj
C) Archana Das
D) Harmanpreet Kaur
E) Anuja Patil

36. The Andhra Pradesh Electricity Regulatory Commission (APERC) has appointed a retired district judge as.......
A) Vidyut summan
B) Power Ombudsman
C) Vidyut Ombudsman
D) Power Sarkar
E) Vidyut Sarkar

37. Which state will start its chapter in Silicon Valley, the home to many start-up and global technology companies?
A) Karnataka
B) Tamilnadu
C) Telangana
D) Maharashtra
E) Andhra Pradesh

38. Which state is the cleanest state in India, as per the latest National Sample Survey Office (NSSO) sanitation survey?
A) Sikkim
B) Kerala
C) Rajasthan
D) Punjab
E) Gujarath

39. Which country officially received certificates from World Health Organisation (WHO), declaring the country YAWS and maternal and neonatal tetanus free?
A) Srilanka
B) India
C) Bagladesh
D) US
E) Germani

40. According to a survey conducted by Virtuoso, an international luxury travel network, .......... is the best adventure destination for luxury travel. 
A) Newyork
B) Nepal
C) Kiawah Iceland
D) Iceland
E) Barcelona

41. Male Literacy rate in India according to Census 2011? 
A) 65.46
B) 82.14
C) 74.22
D) 69.89 E) 79.27

42. Brasilia is capital of which country?
A) Bolivia
B) Brazil
C) Argentina
D) Chili
E) None

43. Jantar Mantar is a/an ................
A) Famous Hindu Temple
B) Artificial lake
C) Tomb of Akbar
D) Observatory
E) War zone

44. ........... Thermal based Power plant is located at Panipat in Haryana.
A) Rosa Thermal Power Plant
B) Guru Hargobind Thermal Power Plant
C) Panipat Thermal Power Station
D) Chhabra Thermal Power Plant
E) None of these

Answers
1-D
2-C
3-C
4-A
5-C
6-B
7-A
8-B
9-A
10-D
11-D
12-B
13-D
14-C
15-D
16-A
17-A
18-C
19-D
20-B
21-B
22-D
23-D
24-E
25-D
26-C
27-D
28-D
29-A
30-B
31-A
32-B
33-D
34-C
35-A
36-C
37-C
38-A
39-B
40-D
41-B
42-B
43-D
44-C

Comments

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner